Student in tijden van corona

Quinty Verschaeve

Quinty Verschaeve is 17 jaar en zit in het vijfde middelbaar in het Atheneum Courtmanslaan. Ze woont in Aardenburg.

Wat denk jij over deze coronacrisis?

Persoonlijk denk ik dat we zo’n pandemie, zo’n wereldcrisis wel eens nodig hebben zodat we beseffen hoeveel vrijheid we hebben. We moeten nu als maatschappij leren samenwerken zodat we het virus kunnen verslaan en zien hoe we de situatie het best aanpakken. Als er in de komende jaren nog een pandemie is, zullen we wel beter weten en alles slimmer en sneller aanpakken. We hebben de situatie in het begin onderschat, waardoor we nu in deze crisis terechtgekomen zijn.

Hoe gaan de lessen nu door? Hoe gaat dat in zijn werk?

Nu het zeker is dat deze lockdown verlengt zal worden tot na de vakantie is er beslist dat we online les zullen krijgen via Smartschool Live. Dat is nu nog niet het geval. Ter vervangen van de lessen krijgen we nu een viertal taken per vak. Dit is vrij veel, maar we hebben er de tijd voor aangezien dat de les vervangt. De taken gaan over leerstof die we al gezien hadden in de klas, dus is het vooral herhaling. Voor sommige vakken, zoals wiskunde, zijn we intussen begonnen aan nieuwe leerstof. Die moeten we zelf doornemen, maar dat lukt vrij goed. Voor de taalvakken moeten we vooral oefeningen doen in het werkboek. Die pagina’s scannen we dan in en sturen we door naar de leerkracht of we typen de antwoorden in word zodat we dat bestand kunnen uploaden in de ‘uploadzone’ op Smartschool. Ook in de vakantie zullen we wel wat moeten werken voor school. We moeten drie boeken uitgelezen hebben. De leesopdrachten kregen we al voor de lockdown dus konden we nog om onze boeken.

Mag jij nog steeds gaan werken als jobstudent?

Ik had normaal twee vakantiejobs: oppassen op kindjes en werken in de supermarkt in Nederland. Oppassen gaat nu natuurlijk niet meer, maar in de supermarkt werk ik nog steeds. Omdat ik nu meer vrije tijd heb, werk ik er nu zelfs meer dan anders. Er zijn natuurlijk wel extra maatregelen: afstand houden, een maximum aantal klanten in de winkel, …. Er zijn ontsmettingsdoekjes beschikbaar bij de karren zodat die ontsmet kunnen worden voor en na gebruik en wij, als medewerker, moeten handschoentjes dragen. Op de grond zijn stickers gekleefd om de afstand tussen klanten te bewaren. Als iemand te dicht bij elkaar staat, is het onze taak om hen daarop te wijzen. En natuurlijk wassen wij enorm veel onze handen.

De extra vrije tijd die je dan nog hebt, hoe spendeer je die?

De taken die we hebben voor school komen allemaal tegelijk, dus heb ik daar wel vrij veel werk voor. Daarnaast ga ik meer werken in de supermarkt, zoals ik al zei. Wat ik wel merk is dat ik nu veel meer buiten zit om te studeren. Met de boeken die ik nu moet lezen, zit ik vaker buiten in de zon zodat ik eens frisse lucht heb.

Hoe hou jij nog contact met je vrienden?

Mijn beste vriendin werkt in dezelfde supermarkt als mij, dus haar zie ik nog regelmatig op het werk. Mijn vrienden uit de klas kan ik enkel zien via sociale media en videocalls, aangezien ik op een Belgische school zit maar in Nederland woon. Ik kan de grens niet over dus afspreken is onmogelijk. Dat houdt ons natuurlijk niet tegen om elkaar bijna elke dag te zien dankzij videocalls. We hebben allemaal de app Houseparty, die nu enorm opgekomen is door de lockdown, gedownload. Zo zien we elkaar toch ondanks de afstand.

Ben je bang voor het coronavirus?

Ja en nee. Ik ben vooral bang om het over te dragen aan iemand anders. Ik zit zelf niet in de risicogroep, dus ik maak me geen zorgen om mezelf, maar wel om de mensen met wie ik nog steeds in contact kom. Ik werk in een supermarkt, dus kom ik wel met redelijk wat mensen in contact. Ik ga in deze periode ook niet naar mijn overgrootmoeder omdat zij wel tot de risicogroep behoort. Ik ben bang dat zij ziek zou kunnen worden door mij en dat wil ik vermijden.

Chayenne Van Cutsem

Chayenne Van Cutsem is 19 jaar en zit in het zevende jaar logistiekassisente in Maricolen Brugge. Ze woont in Maldegem.

Wat denk jij van deze coronacrisis?

Er is duidelijk een verdeeldheid onder de mensen. De ene is ervan overtuigd dat dit een zware crisis is terwijl de ander er lichtjes over gaat. Ik vind het vooral jammer dat zoiets ons overkomt, maar we moeten er nu als maatschappij door.

Hoe verlopen de lessen nu voor jou?

Ik zit in mijn zevende jaar, dus ik heb op dit moment normaal stage. Die stage gaat natuurlijk niet door door alle maatregelen, maar ik heb ook geen vervanglessen. De andere leerlingen van de school hebben via Smartschool live wel les. Wat ik kan doen voor school in deze periode is samenvatten en al beginnen studeren voor mijn examens aangezien die normaal in de week van 16 maart vielen, maar nu dus uitgesteld zijn. Wat er na de paasvakantie op de planning staat is voor ons nog een mysterie, maar we hopen zo snel mogelijk te horen te krijgen wat er zal gebeuren met onze punten, stages en examens. We moeten echt afwachten tot dat we een bericht krijgen om te weten wat we moeten doen.

Mag jij nog steeds werken als jobstudent?

Ik werk in frituur Maria in Adegem, maar door alle maatregelen hebben zij beslist om volledig te sluiten, dus ook afhalen is niet mogelijk. Ik kan dus in deze periode niet gaan werken. We hebben de week voor de lockdown, toen er al wat commotie was, nog open gedaan, maar toen we alle maatregelen te horen kregen leek volledig sluiten de beste optie.

Hoe hou jij nog contact met je familie en vrienden?

Mijn zus komt regelmatig bij mij en mijn mama op bezoek, zodat we haar en haar zoontje Mason nog eens zien. Ik heb met redelijk wat vrienden contact via sociale media, net zoals vele anderen waarschijnlijk. Ik hoor ze zeker wekelijks en sommigen hoor ik zelfs dagelijks. Dat gebeurt dan vooral via Facebook, Whatsapp, Houseparty, … Ik ga regelmatig gaan lopen op de atletiekpiste hier in Maldegem en dat doe ik samen met een vriendin, dus haar zie ik in de loop van de week wel enkele keren.

De extra vrije tijd die je hebt, hoe spendeer je die?

Ik ben iemand die je niet kan opsluiten in zijn huis, dus ondanks alle regels probeer ik wel buiten te komen om een wandeling te doen of om te gaan lopen. Om de twee dagen ga ik even gaan lopen zodat ik toch de nodige dosis frisse lucht binnen heb. Ik kan natuurlijk niet de hele dag buiten blijven, dus hou ik me binnenshuis bezig door netflix te kijken, games te spelen op de playstation. Zo ben ik nu opnieuw beginnen kijken naar de serie Glee.

Ben je bang voor het coronavirus?

Ik ga niet zeggen dat ik bang ben, zeker niet. Ik vind het wel beangstigend dat het zo dichtbij gekomen is. Het leek in het begin een ver-van-ons-bed-show, maar nu zitten we zelf in een coronacrisis. Mijn mama werkt ook nog steeds, dus behalve dat ik thuis ben en niet veel buiten mag, verandert er niet zo veel. Voor mama is het wel wat aanpassen op haar werk, want ze moet nu veel meer ontsmetten en haar handen wassen aangezien ze met mensen werkt.

Jouw ouders zijn gescheiden, hoe is die regeling nu voor jou?

Vroeger woonde ik één week bij mama en de andere week bij papa, maar nu woon ik officieel bij mama. Het was gemakkelijker dat ik op een adres ingeschreven was voor school. Ik ga wel nog vaak op bezoek bij papa, maar het is niet dat ik daar dan enkele dagen blijf.

(Dit artikel werd gepubliceerd in het Vrij Maldegem op vrijdag 10 april 2020.)