Stop onmiddelijk met (cyber)pesten!

Cyberpesten, zoals het online pesten wordt genoemd, is alomtegenwoordig. Mensen kunnen op een simpele manier een profiel aanmaken met een rare of anonieme naam waardoor ze alles wat ze willen kunnen plaatsen zonder dat iemand weet wie het is. Dit wordt vaak gebruikt op sociale media voor negatieve reacties of zelfs haatreacties te plaatsen op foto’s, video’s, tiktoks, … Daarom probeert Ketnet om kinderen en jongeren ervan bewust te maken dat pesten niet oké is.

Sociale media

Jongeren gebruiken steeds meer sociale media. Zo heb je intussen Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok … Ondanks dat er voor vele platformen een minimumleeftijd is zitten er toch vrij veel jonge kinderen die een account hebben op deze apps of websites. Er wordt nog vaak gepest en dat pesten verplaatst zich meer en meer naar de internetwereld. Uit resultaten van de Ugent blijkt dat ongeveer de helft van de Vlaamse scholieren tussen 12 en 18 zeggen dat ze slachtoffer zijn van (cyber)pesten. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat vooral 13 à 14-jarige meisjes het slachtoffer worden.

Kies Kleur Tegen Pesten

“Kies Kleur tegen Pesten” is de naam van een samenwerking tussen verschillende organisaties. Het doel van deze samenwerking is om pesten tegen te gaan en liefst zelfs te voorkomen. De focus wordt gelegd op verschillende domeinen, zoals onderwijs, cultuur, sport, … en werkt daarom samen met enkele partners waaronder Ketnet en Klasse.

Enkele leden van dit samenwerkingsverband zijn Awel, Cavaria, CM, Go! Ouders, Sensoa enz… Met andere woorden, “Kies Kleur tegen Pesten” bestaat uit heel veel organisaties die elk hun steentje bijdragen in de strijd tegen pesten.

Vlaamse week tegen pesten

Ketnet organiseert elk jaar in samenwerking met “Tumult” en “Kies Kleur tegen pesten” de Vlaamse week tegen pesten. Doorheen deze week worden er verschillende acties op poten gezet om de problematiek rond pesten aan te kaarten. Eén op vijf kinderen en jongeren in Vlaanderen wordt gepest en dat heeft vaak gevolgen die de slachtoffers voor een lange tijd meedragen. Pesten is vaak ook een van de oorzaken waardoor jongeren zich niet goed in hun vel voelen. Het is en blijft een hardnekkig probleem.

Move tegen pesten

Naast de acties die Ketnet organiseert in de Vlaamse week tegen pesten lanceren ze ook om de twee jaar een nieuwe single tegen pesten. In 2012 werd de ‘Move tegen pesten’ gereleased. Charlotte Leysen, toen Ketnet-wrapper, en Brahim namen de zang voor hun rekening. Twee jaar later was deze eer weggelegd voor Slongs Dievanongs en toenmalige Ketnet-wrapper Niels Destadsbader. Ook Tinne Oltmans, Ketnet-wrapper Sien, William Boeva zongen al mee tegen pesten. Elk liedje ging gepaard met een dansje dat dan op vele scholen gedanst werd. Over de jaren heen werden enkele dynamische aanpassingen doorgevoerd. Intussen is er een nieuw concept: “STIP IT”. Om de recentste move te ondersteuen werd de single van dit jaar dan ook “STIP IT” getiteld.

STIP IT

Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou en Norah Garib zijn dit jaar het boegbeeld van de actie STIP IT. Het is het derde jaar dat deze actie georganiseerd wordt en het is dus de bedoeling dat je 4 stippen op de rug van je hand tekent om de wereld duidelijk te maken. dat jij tegen pesten bent. Dit jaar gaat STIP IT zelfs nog een stapje verder dan enkel de stippen op je hand. De organisatoren moedigen iedereen aan om met krijt overal 4 stippen te tekenen op een plaats waar dat toegelaten is en er een foto van te nemen. Daarna kan je deze plaats aanduiden op de Stip it-kaart.

De 4 afspraken tegen pesten:

  1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.
  2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
  3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
  4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

STIP IT 2020: de afleveringen

Naast de interactieve kaart is er ook een serie van 4 afleveringen gemaakt rond de actie. Sarah Mouhamou en Nora Garib hebben tijdens de Week tegen Pesten een kraampje opgezet in Leuven waar kinderen en jongeren langs kunnen komen om hun verhaal rond pesten te vertellen. De bezoekers van het kraampje mochten daarna een gebakje uitkiezen die ze aan iemand willen schenken. Naast Ketnetters zijn ook bekende mensen te zien in de afleveringen. Zo kwamen ook Miss België Celine Van Ouytsel en #LikeMe-actrice Joey Kwan langs bij Sarah en Nora.

Antipestival

Het is ook al voor de tweede keer dat “Antipestival” georganiseerd wordt. Dit is de laatste dag van de Week tegen Pesten en wordt afgesloten met een hele reeks optredens van onder andere Metejoor, de Ketnetband, Ertebrekers. Ook de Engelse Maisie Peters mocht op het podium staan. Sarah en Nora, die de show presenteerden, blikten terug naar de acties van de afgelopen week. Tussen de verschillende optredens werden video’s getoond met de verschillende activiteiten, acties, verhalen enzovoort. Dit festival kon je als Ketnetter live bijwonen in de studio, maar het werd ook uitgezonden op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Pesten is dus nog lang de wereld niet uit, maar het voornaamste is dat het fenomeen over het algemeen wel afneemt. Het is en blijft evenwel belangrijk dat we het probleem blijven aankaarten om het pesten tegen te gaan door activiteiten zoals de “Week tegen pesten” en het “Antipestival”.

(Dit artikel werd gepubliceerd in het Vrij Maldegem op vrijdag 6 maart 2020.)