Schijnbewegingen – Floortje Zwigtman

Schijnbewegingen
Floortje Zwigtman
Paperback – 509 blzn.
Uitgeverij De Fontein

Schijnbewegingen is de derde roman van Floortje Zwigtman en de eerste roman uit ‘De groene bloem’-trilogie. In dit boek wordt het verhaal van de zestienjarige Londense Adrian Mayfield uit de 19e eeuw verteld. Adrian werkt voor een kleermaker, maar dient op een dag zijn ontslag in. Hij komt op straat terecht, maar gaat op zoek naar zijn grote liefde en het grote geld. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij de kunstenaar August Trops. De twee trekken samen op en Adrian ontdekt zo dat hij homoseksueel is. Het verhaal is een mix van waargebeurde feiten en fictie.

Het verhaal van Adrian is heel aangrijpend. Je krijgt een realistisch beeld over het leven in Londen en hoe moeilijk het is om in de 19e eeuw als homoseksuele 16-jarige op straat op te groeien. Daklozen en homoseksualiteit blijven tot op de dag van vandaag taboes en geladen thema’s om te behandelen. Het is dus op zijn minst opmerkelijk dat Zwigtman erover schrijft alsof het niets is.

Zwigtman omschrijft alles zeer in detail, waardoor je wel een goed beeld kan scheppen. Soms ontaardt het evenwel in een overload aan informatie. Dit zorgt ervoor dat je dreigt te blijven hangen in een hoofdstuk en het gevoel krijgt dat je niet vooruit raakt. Het boek had gerust een honderdtal pagina’s minder mogen zijn. Het verhaal zou even sterk blijven, maar het zou een wereld van verschil maken voor de vlotte leesbaarheid. De intieme scènes tussen Adrian en Trops missen daarentegen dan weer wel de nodige details. Daardoor krijg je weliswaar de vrijheid om er je eigen fantasie op los te laten, maar oor mij bleef het te vaag.

Deze roman werd wel geapprecieerd door de trouwe lezers van Zwigtman en viel in de prijzen. In 2005 werd het boek genomineerd voor de Zeeuwse Boeken Prijs en Shortlist Thea Beckman prijs. Deze laatste mocht de auteur naar huis meenemen. In 2006 won ze ook nog de Gouden Zoen en de Gouden Uil voor jeugdliteratuur.

(Dit artikel werd gepubliceerd in Vrij Maldegem op vrijdag 7 februari 2020.)