“Ik heb mijn kamer omgebouwd tot een radiostudio”

De 25-jarige Gianni Focquaert uit Knesselare ken je misschien beter onder de naam Flavour Drop. En die naam klinkt waarschijnlijk wel bekend in de oren. In 2019 won hij de DJ-contest van Studio Brussel en mocht daarna op het podium The Hive van Rock Werchter de openingsset spelen voor 15.000 mensen. Daarnaast stond hij met zijn Zuiderse vibes al op festivals als Rock Werchter, Pukkelpop en Campo Solar, maar soms kan je hem ook horen op Studio Brussel.

Flavour Drop mocht de openingsset spelen op The Hive van Rock Werchter. (Foto: Fides Media Group)

De komende maanden voor Flavour Drop werden plots volledig overhoop gesmeten. Op die bewuste donderdag dat de lockdown inging werden op 1 uur tijd 17 van zijn bookings voor de komende maand gecanceld of uitgesteld. “Ik besefte op dat moment dat het rare tijden gingen worden. Ik zat toen even in een negatieve vibe, want alles valt weg, maar ik weet dat er mensen zijn die het veel erger hebben dan mij in deze periode.”, vertelt Gianni. Op facebook zag hij een livestream passeren van een Duitse Reggaedj die vanuit zijn huis radio aan het maken was, wat Gianni op ideeën bracht. “Radiomaken is altijd al een droom geweest. Dankzij een goede vriend van mij, Robbe Verburgh, is het concept Flavour Drop Radio mogelijk gemaakt. We hebben mijn kamer en een bestelwagen omgebouwd tot radiostudio met meerdere computers en camera’s.” Het verschil tussen fuiven en radio maken is dat je met radio veel meer vrijheid hebt. Zo kan hij nu alle soorten muziek laten horen, van hiphop tot jazz, van raggae tot rock, alles kan. “Ik nodig ook altijd een special guest uit.”, gaat Gianni verder. Enkele mensen die te gast waren in de show zijn Average Rob, Flo Windey, Thomas Huyghe, Amber Broos en zo gaat het maar door.

Er komt heel veel reactie op Flavour Drop Radio. “Toen ik deze week thuiskwam, stonden mijn buren buiten. Het huis dat ik zie vanuit mijn kamer zijn ze aan het verbouwen en ze hebben er nu een gigantisch spandoek uit het raam gehangen met de tekst ‘Bedankt Gianni #FlavourDrop’. Als ik opsta, is dat het eerste dat ik zie, dat is gewoon super.” Wat hij wel opmerkte, is dat radiomaken vaak onderschat wordt. “Het vraagt veel voorbereiding en het is hard werken, maar alle positieve reacties die ik krijg, maken het de moeite echt waard.”

Flavour Drop Radio houdt je gezelschap doorheen de hele lockdown, maar waarschijnlijk zullen we van deze livestreamradio afscheid moeten nemen als het gewone leven opnieuw op gang komt. “Radiomaken is een fulltime job. Ik leef in het gewone leven al aan duizend per uur, dus dan is het niet haalbaar om naast mijn werk en mijn dj-carrière nog eens radio te maken.” Dat Flavour Drop Radio stopt, wil natuurlijk niet zeggen dat er geen ambities zijn om verder iets te doen met radio. “Het is nog altijd een droom om ooit voor de radio te werken”, zegt hij.

Een belangrijke vraag die Flavour Drop zich stelt is: Gaan de zomerfestivals wel door? Er is een reële kans dat alle festivals afgelast zullen worden. “Pukkelpop, Rock Werchter en Campo Solar stonden al zeker terug op de planning voor de komende zomer. Er zaten ook nog een aantal andere mooie festivals in de lift. Het is echt spijtig dat waarschijnlijk zo goed als alle grote festivals zullen wegvallen, want op de podia van Rock Werchter en Pukkelpop staan is altijd leuk.”, gaat Gianni verder. Maar als deze festivals wegvallen, blijft hij niet bij de pakken zitten. “Ik heb een concept waar ik mee bezig ben samen met vrienden, voor als de festivalzomer niet doorgaat. Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar het gaat cool zijn en vooral heel local!”

Normaal vierde Flavour Drop zijn vijfentwintigste verjaardag op 27 maart in het café Nobis in Knesselare met een 12-uur-marathon. De opbrengt zou integraal naar het Nepalproject van Maricolen Maldegem gaan. Door alle maatregelen is dit niet kunnen doorgaan. “Een ander event is al opnieuw uitgewerkt. Zodra we kunnen beginnen met plannen, gaan we dat ook doen.”, vertelt hij. Intussen heeft hij al redelijk wat uren gestreamd met Flavour Drop Radio, maar hij verzekert ons dat dit zeker geen vervanging is voor de marathon. “De marathon komt er sowieso. Het event dat er zal komen zal groter en gekker worden dan de marathon die we eerst gepland hadden.”

Tune in, elke dag om 19u30 op de Facebook Livestream van Flavour Drop Radio met elke avond een special guest en de beste plaatjes! Benieuwd wie er morgen op de videocall passeert? Check het uit op Facebook of via @flavourdrop_ op instagram! #thisisflavourdropradio

(Dit artikel werd gepubliceerd in het Vrij Maldegem op vrijdag 17 april 2020.)