Aan alle jongens van wie ik hield – Jenny Han

Aan alle jongens van wie ik hield
Jenny Han
Paperback – 319 blzn.
Moon

Aan alle jongens van wie ik hield is de eerste jongvolwassenenroman van Jenny Han in de ‘Aan alle jongens’-reeks. We zien de wereld door de ogen van Lara Jean (LJ) Covey, een half-Koreaans 16-jarig meisje. Omdat ze haar gevoelens tegenover jongens niet goed kan toegeven, schrijft ze die van zich af in liefdesbrieven, die ze nooit zal versturen. Haar vijf brieven blijken op een dag toch verstuurd te zijn en Peter Kavinsky confronteert Lara Jean met haar liefdesverklaring. Ook Josh, de ex van Lara Jeans zus Margot, heeft een van de brieven ontvangen, maar Lara Jean kust Peter uit angst voor wat Josh te zeggen heeft. Peter en LJ komen tot een overeenkomst om een neprelatie te starten, zodat Peter zijn ex jaloers kan maken en LJ Josh kan vergeten. Naarmate hun “relatie” vordert, begint Lara Jean echte gevoelens te krijgen voor Peter en omgekeerd, al beseft LJ dat nog niet. Na een ruzie besluit ze om een einde te maken aan de hele situatie, totdat haar jongere zusje Kitty alle briefjes toont die LJ gedurende hun “relatie” kreeg van Peter. Ze ziet in dat hij echt van haar houdt en dat ze dit moet rechtzetten.
Dit boek kan je wat vergelijken met Vijf stappen van jou en The fault in our stars. Een verhaal waarin een tienermeisje niet weet wat te doen in het leven en de liefde maar uiteindelijk de liefde altijd wel zijn weg vindt. LJ maakt heel wat mee in haar leven. Zo heeft ze angst om te rijden met de auto, maar sukkelt ze ook met populariteit op school. Heel wat thema’s die hier aan bod komen zijn dingen, waar ik als 18-jarige, ook mee te maken heb, waardoor ik me echt kon inleven in dit boek. Het is een fictief verhaal, maar toch ligt het zo dicht bij de realiteit, wat dit boek echt sterk maakt.

In 2018 werd de film van dit boek gelanceerd op Netflix, maar ik raad dit boek echt aan, want zoals vaak bij verfilmingen mis je in de film heel wat stukken van het oorspronkelijke verhaal.

(Julie Pierens)

(Deze boekrecensie werd gepubliceerd in Vrij Maldegem.)