De MIA’s

De dertiende editie van de Music Industry Awards (kortweg MIA’s) vond  plaats op 6 februari in Paleis 12 in Brussel. Voor wie de MIA’s onbekend in de oren klinkt, dit zijn de grote Vlaamse muziekprijzen. In deze liveshow, ook uitgezonden op één, traden verschillende artiesten op die kans maakten op de felbegeerde beeldjes. De prijzen werden uitgereikt door een hele batterij Bekende Vlamingen uit radio- en televisieland. Een verslag.

Winnaars MIA’s 2019

Grove humor

De iets grovere humor zijn we ondertussen wel gewoon van presentator Steven Van Herreweghe, maar dit jaar ging hij soms wel erg ver. Een korte bloemlezing:

“Daarnet stelde Clouseau hun nieuwe single voor. Wel nooit gedacht dat die nieuwe single Koen zelf ging zijn.”

“We hadden koning Albert gevraagd om een prijs weg te geven, maar die heeft helaas een slechte ervaring achter de rug met een enveloppe waar resultaten in zitten”

“Willy Sommers wordt terecht de koning van het Vlaamse lied genoemd, want hij heeft ook pas na dertig jaar zijn dochter erkend”

“Al twee MIA’s uitgereikt, zoals de woordvoerder van Al Quaida zou zeggen: de kop is eraf.”

Grote winnaars: Angèle en Niels Destadsbader

Vorig jaar nam Niels Destadsbader 5 MIA’s in ontvangst. Angèle nam er toen 3 mee naar huis. 2018 was het jaar dat Angèle doorbrak en Niels zijn album 30 uitbracht en daarna het Sportpaleis enkele keren kon vullen. Beiden waren dit jaar niet meteen de topfavorieten, maar sleepten desalniettemin weer het gros van de prijzen mee naar huis. Angèle mocht er vijf in de koffer laden, Niels Destadsbader nam er 2 in ontvangst. Niels moet zijn tweede plaats delen met Balthazar, die er ook twee in de wacht sleepten (Alternative en Auteur/componist).

Topfavoriet, maar toch geen prijzen

Brihang en Zwangere Guy waren topfavoriet. De Brusselse rapper maakte kans op maar liefst 7 MIA’s. De Knokse Brihang had 6 nominaties.

Ondanks het succes van beiden moesten ze met lege handen naar huis. Op twitter werden enorm veel teleurstellende tweets verstuurd en was de verbazing duidelijk voelbaar. Brihang reageerde de dag nadien op zijn kale reis. Hij zei ontgoocheld te zijn, maar vertelde dat hij toch ook een beetje gewonnen had. Hij wordt dit jaar namelijk voor de eerste keer papa.

Lifetime Achievement Award

Deze award is een buitenbeentje. Je kunt er namelijk niet voor genomineerd worden en de winnaar van deze award wordt gekozen door de organisatoren van de MIA’s. Deze prijs wordt sinds 2014 gegeven aan artiesten, bands … die een belangrijke meerwaarde geleverd hebben voor de Vlaamse en soms internationale muziekwereld. The Scabs, Raymond van het Groene Woud, Rocco Granata, Luc de Vos van Gorki … namen deze prijs al eerder in ontvangst. Dit jaar was deze prijs voor Arno. De 70-jarige Arno is gekend van zijn hits Putain, putain en Oh La La La. Hij sloot deze editie van de MIA’s af met deze twee hits. Enkele dagen later maakte Arno bekend dat hij aan pancreaskanker lijdt.

Liveoptredens

Enkele weken voor de MIA’s werden de optredens bevestigd, dus wist het publiek op voorhand wel wat te verwachten. Clouseau beet de spits af met hun nieuwe nummer Tweesprong. Laura Tesoro bracht het nummer Limits van haar gelijknamige album dat dit jaar uitkwam. Natuurlijk stond ook Niels Destadsbader op dit podium, maar bracht een verrassende mashup van Annelies en Spiegel samen met Tourist LeMC. The Voice-winnaar Ibe bracht zijn eerste zelfgeschreven nummer Table of fools en topfavoriet Zwangere guy mocht ook een nummer rappen. Zoals eerder gezegd mocht Lifetime Achievementwinnaar Arno de reeks optredens afsluiten. Hij zorgde zorgde voor een luid meegezongen slot van de show. Angèle, de grote winnares van de avond, trad niet op. Zij tourt momenteel door Frankrijk.

Boegeroep voor Jambon

Het is traditie dat de Mia voor hit van het jaar uitgereikt wordt door een politicus. Dit jaar was de eer voor minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Zodra Jambon op het podium verscheen begon het publiek hem uit te jouwen. Zijn beslissing om 60% te besparen op cultuur lag duidelijk bij velen nog op de maag. Na het overhandigen van de prijs verdween de minister-president zo snel mogelijk van het podium.

Overzicht winnaars MIA’s 2019

Categoriewinnaar
AlbumAlive and Feeling Fine (van Lost Frequencies)
AlternativeBalthazar
DanceCompact Disk Dummies
DoorbraakIbe
GroepClouseau
NederlandstaligNiels Destadsbader
PopAngèle
Solo manNiels Destadsbader
Solo vrouwAngèle
UrbanTourist LeMC
Vlaams populairWilly Somers
Hit van het jaarTout Oublier (van Angèle en Romeo Elvis)
ArtworkZandoli van Charlotte Adigéry
Auteur/componistMaarten Devoldere & Jinte Deprez
Live ActAngèle
MuzikantStef Kamil Carlens
VideoclipBalance ton Quoi (van Angèle)
ProducerDavid & Stephen Dewaele
Lifetime Achievement AwardArno

Aftermovie

(Dit artikel werd gepubliceerd in het Vrij Maldegem op vrijdag 14 februari 2020.)